Moja molitvena bilježnica

Napisao/la Ivan Vučetić. Posted in Izdvojeno

Moja molitvena bilježnica je poticaj kojim se želi produbiti naše duhovno iskustvo u vremenu koje ide u susret blagdanu Uskrsa.

Kao što pripremamo svoja tijela za napore koji nas očekuju, pitamo se nije li isto potrebno činiti s našim duhom? U povijesti crkve nastala je, očuvala se te se živo i danas razvija praksa „priprava“ za središnje duhovne događaje u crkvenoj godini blagdane Uskrsa, Božića i Duhova. Duhovnosti čišćenja, oprosta, hodočašća, posebnih seminara duhovne obnove temeljenim na tekstovima Starog i Novog Zavjeta, postovi i molitve svih vrsta i namjena samo su dio duhovnosti i praksi koje su prisutne na ovaj i onaj način u našem, hrvatskom duhovnom prostoru.

Dobrotvorni koncert za pomoć izbjeglicama u RH

Napisao/la Super User. Posted in Izdvojeno

U srijedu, 22.2.2017. u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati  održat će se koncert vokalnog sastava Saltshaker. Kupnjom ulaznice, podržavate rad humanitarne organizacije Ruke Nade koja će prikupljena sredstva iskoristiti za pomoć pri integraciji izbjeglica u Hrvatskoj.

U predvorju HGZ-a u 19 sati bit će postavljena izložba fotografija „U očima stranca“

Suorganizatori: Ruke nade i Baptistička crkva Zagreb

Dođite i svojim dolaskom i kupljenom ulaznicom (30 Kn) podržite ovu inicijativu!

Odgođen zajednički ručak

Napisao/la Super User. Posted in Izdvojeno

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ručak u Maksimiru planiran za 15.5. se odgađa

Kao što smo i najavili imat ćemo jedno zajedničko bogoslužje u 10 sati (nedjelja 15.5.2016.).

Novi termin zajedničkog ručka još nije određen.

 

Put prema Bogu

Napisao/la Božo Moguljak. Posted in Izdvojeno

Pročitajte zanimljivo svjedočanstvo čovjeka koje je, nakon mnogo godina odbacivanj, prepoznao Božji glas kroz naslov knjige nađene na livadi i koga je Bog nastavio zvati na različite načine sve dok mu se nije potpuno predao

Rođen sam na selu u rimokatoličkoj obitelji, u tom duhu i odgajan te sam u crkvi primio sve sakramente, uključujući i ''škapular'' kao nagradu za dobro dijete crkvenog nauka. Odlaskom u grad, na nauku zanata, ta slika dobrog djeteta se izgubila, poprimajući oblike gradskog života ondašnje mladeži. Osnovao sam obitelj i djeci omogućio obrazovanje i primanje sakramenata u katoličkoj crkvi, ali ja sam se držao u pozadini. Jedino dobro koje sam tada mogao naći u sebi bila je materijalna skrb za moju obitelj. Tada je počeo rat i u ratu potreba za pomoći, a koga drugog nego Boga kakvog sam upoznao u ranoj mladosti. Pred kraj rata obitelj se umanjila zbog odlaska moje žene, a time se povećala i moja potreba za Božjom pomoći.

Slavljenje kao životni stil

Napisao/la Emil Moguš. Posted in Izdvojeno

Bogoslužja u crkvama teško možemo zamisliti bez pjesme. U nekim sredinama taj dio bogoslužja zvat će se pjevanje, u drugima štovanje, dok će se možda u trećoj sredini to vrijeme nazvati vrijeme slavljenja i obožavanja.

No što je zapravo štovanje, što slavljenje, a što obožavanje? Jesu li to jednaki pojmovi? Označavaju li ti pojmovi razinu duhovnosti koju smo dosegli pa pritom pojedina razina mora trajati određen vremenski period kako bismo prešli na viši nivo? Zapravo, nijedan od ovih ponuđenih odgovora nije istinit. Svaki od navedenih pojmova ima drugačije značenje i nije ih potrebno gurati pod zajednički nazivnik – osim ako taj nazivnik nije sam Isus Krist.

Krštenje 6.11.2016.

Napisao/la Super User. Posted in Izdvojeno

"Da vjerujem!"

6.11.2016. sedam mladih osoba je primilo Isusa za svog Gospodina i Spasitelja i svoju vjeru potvrdilo krštenjem.

Cigle bez slame

Napisao/la Jennifer Benson Schuldt. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Knjiga Izlaska 6:1-13


Ja ću vas izbaviti..., spasit ću vas
visoko podignutom rukom.
Izlazak 6:6

MNOGI od nas imaju problem jer moraju raditi s ograničenim sredstvima – s manje novca, manje vremena, manje snage i manje suradnika – a posla je jednako. Jednom riječju: »Više cigala, manje slame.«

Izvorno se te riječi odnose na nevolje Izraelaca u egipatskom ropstvu. Ljutit na Mojsija, faraon je kaznio Izraelce i prestao ih opskrbljivati slamom, ali je i dalje tražio da svakoga dana naprave jednaku količinu cigala. Morali su sami tražiti slamu, a faraonovi su ih nadglednici tukli i tjerali da rade sve više (pročitajte Izlazak 5:13). Izraelci su postali tako malodušni da nisu slušali što im Bog poručuje preko Mojsija: »Ja ću vas izbaviti..., spasit ću vas visoko podignutom rukom« (r. 6).

Iako su Izraelci odbili poslušati Božju poruku, On je još uvijek vodio i hrabrio Mojsija pripremajući ga za razgovor s faraonom. Bog je čvrsto stajao na strani Izraelaca – djelujući iza scene. I mi možemo, poput Izraelaca, postati tako malodušni da ne slušamo ohrabrenja. U trenucima beznađa utješno je znati da je Bog naš »pomoćnik i spasitelj« (Psalam 40:18). On radi za nas čak i onda kada mi to ne vidimo.

- Jennifer Benson Schuldt

Bože, pomozi nam da Ti vjerujemo usprkos malodušnosti. Po sili Duha Svetoga ispuni nas nadom kako bismo svjedočili Tvoju vjernost.

Vrijeme nevolja je vrijeme za pouzdanje.

Sklad

Napisao/la Dennis Fisher. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Prva Petrova posl. 4:7-11


Poslužujte jedni druge, svaki darom koji je primio,
kao dobri upravitelji različite Božje milosti.
1 Petrova 4:10

VOLIM svirati bendžo s 5 žica, ali postoji jedan problem. Peta žica zvuči skladno samo s ograničenim brojem jednostavnih akorda. Kad ostali glazbenici žele svirati nešto složeniju skladbu ili improvizirati, svirač bendža mora se prilagoditi. Može pridonijeti melodičnosti glazbene improvizacije samo ako se uskladi s drugima.

Kao što se glazbenici usklađuju sa svojim glazbalima, mi kao vjernici moramo uskladiti svoje duhovne darove želimo li s drugima skladno služiti Bogu. Primjerice, oni koji imaju dar podučavanja, moraju se uskladiti s onima koji imaju dar organiziranja sastanaka i s onima koji se brinu da prostor bude pripremljen i čist. Svi mi imamo duhovne darove i moramo surađivati želimo li da Božji posao bude obavljen.

Apostol Petar je rekao: »Poslužujte jedni druge, svaki darom koji je primio, kao dobri upravitelji različite Božje milosti« (r. 10). Upravljanje zahtijeva suradnju. Razmislite o svojim duhovnim darovima (pročitajte Rimljanima 12;
1 Korinćanima 12; Efežanima 4; 1 Petrova 4). Zatim razmislite kako ih spojiti s darovima drugih vjernika. Kad tako koristimo svoje darove, rezultat je sklad, a tada se Bog proslavlja.

- Dennis Fisher

Tako spaja sveza ta i u vjeri srca sva.
Svi smo jedno tijelo tu, mnoge duše, jedan duh.

Ugođenost s Kristom održava sklad u crkvi.

Veličina

Napisao/la Vernon Grounds. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Evanđelje po Marku 10:35-45


Tko hoće biti velik među vama,
taj neka bude vaš sluga.
Marko 10:43

NEKI se ljudi osjećaju kao mali kamenčići izgubljeni u bezdanu ogromnog kanjona. No, bez obzira na to koliko se beznačajnima smatramo, Bog nas može upotrijebiti.

Početkom 1968. godine Martin Luther King Jr. je u propovijedi citirao Isusove riječi o služenju iz Evanđelja po Marku. Zatim je rekao: »Svatko može biti velik jer svatko može služiti. Da biste služili, ne morate završiti fakultet. Ne morate znati književni jezik da biste služili. Ne morate znati ništa o Platonu i Aristotelu da biste služili... Morate samo imati srce puno milosrđa koje pokreće ljubav.

Kad su se Isusovi učenici prepirali o tome tko će dobiti viši položaj u nebu, On im je rekao: »Tko hoće biti velik među vama, taj neka bude vaš sluga; i tko hoće biti prvi među vama, taj neka bude svima sluga! I Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i da da svoj život u otkup za mnoge« (r. r. 43-45).

Pitam se što je s nama? Je li takvo i naše shvaćanje veličine? Služimo li radosno i činimo li stvari koje ostaju nezamijećene? Je li svrha našeg služenja da ugodimo Bogu ili da nam drugi plješću. Ako smo voljni biti sluge, naši će životi pokazivati na Onoga koji je zaista velik.

- Vernon Grounds

Bože, uzmi život moj, neka bude posve Tvoj.
Ruke moje dane sve, naum Tvoj da ostvare.

Male stvari učinjene u Kristovo ime su velike stvari.

Dvojica muškaraca

Napisao/la Anne Cetas. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:30-37


... u duhu se potrese i uzruja. (...)
Navrle Isusu suze.
Ivan 11:33,35

U našem su gradu istoga dana ubijena dvojica muškaraca. Prvi od njih, policajac, ubijen je pomažući jednoj obitelji. Drugi, beskućnik, ubijen je dok se rano ujutro opijao s prijateljima.

Cijeli je grad oplakivao policajca. Bio je pristojan mladić koji se brinuo o drugima i koga su voljeli oni kojima je služio. Nekolicina beskućnika oplakivala je prijatelja koga su voljeli i izgubili.

Mislim da je Bog tugovao sa svima.

Kad je Isus vidio Martu, Mariju i njihove prijatelje kako plaču nad mrtvim Lazarom, »u duhu se potrese i uzruja«
(r. 33). Volio je Lazara i njegove sestre. Iako je znao da će ga uskoro podići iz mrtvih, plakao je s njima (r. 35). Neki poznavatelji Biblije misle da je Isus plakao i zbog smrti kao takve i tuge koju ona donosi u ljudska srca.

 Grijeh je dio života. No zato što je Isus »uskrsnuće i život« (r. 25), oni koji u Njega vjeruju jednog će dana iskusiti kraj smrti i tuge. U međuvremenu, On plače s nama kad nam umre netko drag, a nama zapovijeda: »... plačite s onima koji plaču!« (Rimljanima 12:15)

- Anne Cetas

Nauči me služiti, teret bližnjih nositi,
da bih Te proslavio, ljudima Tebe donio.

Suosjećajući s drugima pomažete da
zacijele njihove rane.

Dotjerani

Napisao/la Joe Stowell. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Judina poslanica 1:20-25


A onome koji vas može sačuvati od pada
i postaviti vas neokaljanima i u velikoj radosti
pred svoju slavu.
Judina 1:24

OBUĆI našu djecu za crkvu uvijek je bio veliki problem. Deset minuta nakon što bi dotjerani ušli u crkvu, naš bi mali Matthev izgledao kao da nema roditelje. Pomahnitalo bi jurio hodnikom, nakrivljenih naočala, odvezanih cipela, košulja bi mu virila iz hlača, a komadići keksa krasili bi mu odjeću. Prepušten samomu sebi, izgledao je grozno.

Pitam se ne izgledamo li i mi nekada tako. Nakon što nas je Krist obukao u svoju pravednost, često odlutamo i živimo kao da ne pripadamo Bogu.

Zato nam Judino obećanje da nas Isus »može sačuvati od pada i postaviti vas neokaljanima« (r. 24) daje nadu.

Što nas može spriječiti da izgledamo kao da nemamo nebeskog Oca? Prepustimo li se vodstvu i sili Duha Svetoga, On će nas sačuvati da ne posrnemo. Zamislite kako bi besprijekoran bio naš život kad bismo se hranili Njegovom riječju i kad bi dopustili da nas posveti čisteći nas »vodenom kupelju i riječju« (Efežanima 5:26).

Isus obećaje da će uzeti naše živote pune spoticanja i padova i neokaljane nas predstaviti svome Ocu. Sve više ćemo izgledati kao djeca Kralja dopustimo li da nas On voli i brine se za nas.

- Joe Stowell

Da biste odražavali prisutnost Oca,
morate se osloniti na Sina.

Nebeska perspektiva

Napisao/la Dennis Fisher. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Druga posl. Korinćanima 4:16-18


... jer je ovo što se vidi prolazno,
a ono što se ne vidi vječno.
2 Korinćanima 4:18

FANNY Crosby izgubila je vid još kao dojenče. Ipak, na čuđenje mnogih, postala je poznata kao autorica najpoznatijih božićnih pjesama. Tijekom dugog života napisala je više od 9000 crkvenih pjesama. Među njima su i Divno saznanje i Nek’ je slava Bogu.

Neki su ljudi sažalijevali Fanny. Jedan joj je dobronamjerni propovjednik rekao: »Mislim da je velika šteta što ti Stvoritelj nije dao i vid kad ti je dao toliko mnogo drugih darova.« Nevjerojatno, ali ona mu je odgovorila: »Znate li da bih, da sam kod rođenja mogla zaželjeti jednu želju, izabrala biti rođena slijepa? ... Jer kad dođem u nebo, prvo lice koje ću vidjeti bit će lice moga Spasitelja.«

Fanny je gledala na život iz perspektive vječnosti. Gledamo li i mi tako, naši će nam problemi izgledati drukčije: »Jer naša sadašnja laka nevolja donosi nam obilnu vječnu slavu koja sve nadvisuje. Mi ne gledamo na ovo što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno« (r. r. 17,18).

Sve naše nevolje blijede kad se sjetimo da ćemo jednoga slavnog dana vidjeti Isusa!

- Dennis Fisher

Dijete sam Božje, sigurno znam,
zato na zemlji već sretan sam.

Kako vidimo vječnost utjecat će na to kako živimo.

Mali šator

Napisao/la David McCasland. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Posl. Kološanima 1:1-12; 4:12


Bogu se svidjelo nastaniti u Njemu svu puninu.
Kološanima 1:19

ZA vrijeme povijesne evangelizacije Billyja Grahama 1949. u Los Angelesu, veliki šator u koji je stalo više od 6000 ljudi svake je večeri tijekom 8 tjedana bio dupkom pun. Pokraj velikog bio je mali šator za savjetovanje i molitvu. Cliff Barrows, dugogodišnji glazbeni direktor i Grahamov bliski prijatelj i suradnik, je rekao: »Stvarni posao naviještanja Evanđelja obavljao se u ‘malom šatoru’.« Ondje su se ljudi molili na koljenima prije i tijekom svakoga evangelizacijskog sastanka. Pearl Goode, stanovnica Los Angelesa, bila je srce tih molitvenih sastanaka i još mnogih koji su uslijedili.

U svome pismu apostol Pavao uvjerava Kristove sljedbenike u Kolosima da se on i njegovi suradnici uvijek mole za njih (pročitajte Kološanima 1:3,9). Na kraju spominje Epafru, osnivača crkve u Kolosima koji se »jednako bori za vas u molitvama da stojite savršeni i ispunite sve što je Božja volja« (4:12).

Neki su ljudi dobili zadaću naviještanja Evađelja »u velikom šatoru«. No Bog nam je svima, kao Epafri i Pearli Goode, dao prednost da klečimo u »malom šatoru« i u molitvi dovodimo druge pred Božji tron.

- David McCasland

Molitve svih vjernih nas što se nebu nose,
na oltar pred Gospoda one se prinose.
Tu za nas Krist je spas, pomiritelj vjerni
svojih slugu smjernih.

Molitva nije pripremanje za posao, ona jest posao.

Hrana u smočnici

Napisao/la Dave Branon. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:25-34


 

Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti;
... u što ćete se obući (...) Vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba.

Matej 6:25,32

MOJA prijateljica Marcia, ravnateljica škole za gluhe na Jamajci, nedavno mi je pokazala vrlo bitan način gledanja na stvari. U biltenu koji je naslovila Blagoslovljen početak istaknula je da su po prvi put u 7 godina započeli godinu s viškom. Što je bio taj višak? Tisuću dolara na bankovnom računu? Ne. Dovoljno školskih potrepština za godinu dana? Ne. Bilo je to: dovoljno hrane u smočnici za sljedeći mjesec.

Kad ste zaduženi za tridesetero gladne djece, s vrlo ograničenim sredstvima, to je mnogo. Na kraju je napisala redak iz Prve knjige Ljetopisa 16:34: »Hvalite Gopodina! Jer je dobar, jer Njegova milost traje dovijeka.«

Iz godine u godinu Marcia vjeruje da će se Bog pobrinuti za djecu i djelatnike škole. Nikada nemaju mnogo – bilo vode, hrane ili školskih potrepština. Ipak je uvijek zahvalna za ono što Bog pošalje i vjeruje da će se On i dalje brinuti za njih.

I dok započinjemo novu godinu, vjerujemo li da će se Bog brinuti? Dovoljno je da vjerujete Njegovom obećanju: »Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život... Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan« (Matej 6:25,34).

- Dave Branon

Brigama nećete odagnati tugu sutrašnjeg dana;
njima ćete samo oduzeti radost današnjem danu.

Spokoj

Napisao/la Dave Egner. Posted in Kruh naš svagdašnji

Pročitajte: Psalam 4


Više si radosti dao mome srcu
nego njima u doba žetve.

Psalam 4:8

Ma koliko se trudili – namještali se, okretali, premještali i tukli jastuk – nekada jednostavno ne možemo zaspati. Nakon niza dobrih savjeta o tome kako noću bolje spavati, autor novinskog članka zaključio je da »pravilan način spavanja« naprosto ne postoji.

Cijeli je niz razloga zašto ne spavamo i zašto u vezi s mnogima od njih ne možemo ništa učiniti. No, nekada je neželjena budnost posljedica nemira, briga ili osjećaja krivnje. U tim nam trenucima može pomoći primjer Davida u
4. psalmu. Zazvao je Boga i molio ga da čuje njegovu molbu (r. 2). Bio je siguran da će ga Bog »uslišati kad Ga zazove« (r. 4). David i nama poručuje: »Razmišljajte u svojim srcima, na postelji svojoj, i šutite« (r. 5). Usmjerimo svoje misli na dobrotu, milosrđe i ljubav Božju za ovaj svijet, za one koje volimo i za sebe, i to će nam pomoći da se pouzdamo u Njega (r. 6).

Bog nam želi pomoći da sami ne rješavamo svoje probleme već vjerujemo da će On to učiniti. On može staviti »radost« (r. 8) u moje srce. Zato »spokojno zaspim čim legnem, samo mi Ti, Gospode, daješ živjeti u sigurnosti« (r. 9).

- Dave Egner

Kad mir mi nebeski proniče svu grud,
ma prijetile bure i grom,
ja ipak ću pjevati u vjeri posvud:
»Dobro mi je u Gospodu mom!«

Kad ne možemo zaspati, Bog će nam dati odmor.

Bacite mreže ponovo

Napisao/la Zdenko Horvat. Posted in Riječ pastora

Poznat nam je osjećaj kad nas netko nagovara na novu akciju poslije fijaska te kako nemamo volje za novi pothvat i najradije bi odustali od svega. Što bi nas trebalo motivirati u takvim trenucima? Isus je kod svojih učenika primijenio ''radnu terapiju''

Evo nas na kraju ljeta, u razmišljanju o početku mnogih redovnih aktivnosti. Jesmo li se odmorili pa jedva čekamo akciju ili nas je pauza učinila tromima, ulijenila i nemamo volju prihvatiti se posla. Možda se i nismo odmorili, jer život ne brine uvijek za naše potrebe, a obveze ponovo zovu.
Kako bilo, na početku uvijek dobro dođe poticaj, ohrabrenje. Kao i nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg služenja kada se pojavi umor i zasićenje.

Razmišljajući o tome kako nas motivirati za služenje na početku novog godišnjeg ciklusa, shvatio sam da je Gospodin Isus u tome bolji od mene. Zato sam odlučio potražiti neki događaj ili motivacijski govor gdje Gospodin djeluje na svoje učenike i to podijeliti s vama.